Kevytyrittäjyys on helppo tapa laskuttaa omasta työstään

Mitä kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan?

Yhtiömuotoisen yrittäjyyden rinnalle on viime vuosina vahvasti noussut kevytyrittäjyys, joka on houkutellut puoleensa monia yritystoiminnasta kiinnostuneita. Kevytyrittäjyys on laskutuspalveluita tarjoavien yritysten lanseeraama termi. Sillä viitataan yrittäjiin, jotka eivät varsinaisesti ole perustaneet yhtiötä yritystoimintaansa varten, vaan laskuttavat tekemästään työstä palveluntarjoajan y-tunnuksella. Samalla he ostavat laskutuspalvelut palveluntarjoajalta samaan tapaan kuin monet yrittäjät kääntyvät kirjanpidossaan ja taloudenhoidossaan tilitoimistojen puoleen.

Kevytyrittäjyyttä markkinoidaan helppona ja matalan kynnyksen vaihtoehtona yritystoimintaa suunnitteleville. Palveluiden suosio onkin ollut tasaisessa kasvussa vuodesta 2016 lähtien. Kevytyrittäjyyden palveluita tarjoavat mm. Ukko.fi, OP ja Talenom. Kevytyrittäjyys on erityisen suosittua toimialoilla: rakentaminen, teollisuus, sähkö-, vesi- tai jätehuolto, kuljetus sekä taiteet, viihde ja virkistys. Kevytyrittäjyys sopii erityisesti vaikkapa freelancereille ja omaa työtään laskuttaville henkilöille.

 
Mitä on kevytyrittäjyys?

Miten kevytyrittäjyys eroaa yhtiömuotoisesta yrittäjyydestä?

Yritystoiminnan aloittamista suunnitellessa on hyvä tiedostaa, että kevytyrittäjät määritellään Suomen lainsäädännön mukaan yrittäjiksi eli nimestään huolimatta mitään välimallia ei yrittäjyyden ja palkansaajan välillä ole. Vaikkapa työttömyysturvaa haettaessa TE-toimisto tekee päätöksen kevytyrittäjän pää- tai sivutoimisuudesta perustuen työhön käytettyyn aikaan. Riippuen työllisyystilanteesta, kannattaa tarkistaa kevytyrittäjyyden vaikutukset omaan työttömyysturvaa.

Kevytyrittäjyyden palveluita käytettäessä on tiettyjä rajoituksia verraten yhtiömuotoiseen yrittäjyyteen, jotka kannattaa ottaa huomioon:

  • Kevytyrittäjänä et pääse vähentämään toimintaan liittyvistä hankinnoista arvonlisäveroa. Hankinnat voit kuitenkin vähentää rajatummin henkilökohtaisessa verotuksessa. Esimerkiksi toiminimiyrittäjä saa kirjata hankinnat kuluksi ja vähentää niistä arvonlisäveron.

  • Tiettyä luvanvaraista toimintaa et voi laskuttaa kevytyrittäjyyden palveluiden kautta.

  • Kevytyrittäjänä et ole oikeutettu TE-toimiston myöntämään starttirahaan.

  • Kevytyrittäjä ulkoistaa kaiken paperityön laskutuspalvelua tarjoavalle taholle. Samalla hän maksaa yleensä prosentuaalisen provision laskutuksestaan palvelutarjoajalle. Toiminimiyrittäjä taas voi saada kirjanpitopalvelun tilitoimistolta hyvin kohtuulliseen hintaan. Yrittäjän kumppanina toimiva tilitoimisto myös auttaa laaja-alaisesti yritystoimintaan liittyvissä asioissa.

  • Kevytyrittäjänä palkkasi maksaa palveluntarjoaja. Tällöin se todennäköisesti maksetaan ajallaan. Toiminimiyrittäjä saattaa joutua odottamaan rahojaan asiakkailtaan.


Millaisia kustannuksia kevytyrittäjyyteen liittyy?

Ylen vuonna 2021 tekemässä jutussa vertailtiin kevytyrittäjän ja toiminimiyrittäjän kustannuksia ja yrittäjälle käteen jäävää osuutta. Lopputulema oli, että toiminimiyrittäjälle jäi 31 000 € vuosilaskutuksella käteen lähes 3 500 € enemmän. Suurimmat tähän vaikuttavat erät olivat kevytyrittäjyyspalvelutarjoajan ottama provisio ja alv-alarajahuojennus, jonka toiminimiyrittäjä saa hyödyntää. Toisaalta taas vertailussa toiminimiyrittäjä hoitaa oman kirjanpitonsa eli mukana ei ollut tilitoimistopalveluiden kustannuksia.

Meidän mielestämme kevytyrittäjyys on varsin toimiva malli juuri satunnaisten keikkatöiden tai lyhyiden työjaksojen laskuttamiseen. Uuden kevytyrittäjän ei tarvitse nähdä vaivaa ottaakseen selvää yhtiömuotoisen liiketoiminnan velvoitteista. Vauhtiin pääsee nopeasti ja kevytyrittäjä maksaa palveluntarjoajalle provisiota vasta kun laskutettavaa muodostuu. Kuitenkin, kuten Ylen laskelma osoittaa, laskutuksen kasvaessa kevytyrittäjyys voi tulla kalliiksi. Tässä on hyvä muistaa, että myös palveluntarjoajien provisiot ja palvelumaksut vaihtelevat paljon. Jos liiketoimintaa ryhdytään tekemään suunnitelmallisesti, suosittelemme suoraan perustamaan toiminimen tai osakeyhtiön.

Ota meihin yhteyttä, mikäli tarvitset apua yrityksen perustamisessa tai jo olemassa olevalle yrityksellesi joustavan taloushallinnon kumppanin.

Tilitoimisto Kota tarjoaa kirjanpito-, palkkahallinto- ja asiantuntijapalvelut pienille yrityksille. Toimistomme sijaitsee Espoossa ja palvelemme asiakkaita pääkaupunkiseudulla. Neuvomme asiakkaita myös verotukseen liittyvissä asioissa.

Edellinen
Edellinen

Toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi – Milloin se kannattaa?

Seuraava
Seuraava

Näin ilmoitat virtuaalivaluuttojen tuotot veroilmoituksella