Näin ilmoitat virtuaalivaluuttojen tuotot veroilmoituksella

Tämä teksti on julkaistu 3.6.2021. Virtuaalivaluuttojen verotuskäytännöt saattavat muuttua, tarkistathan uusimmat tiedot Verohallinnon sivuilta.

Alkuvuodesta 2021 nähdyn voimakkaan kurssinousun myötä monet yksityishenkilöt ovat varmasti kotiuttaneet voittoja virtuaalivaluutoistaan. Tässä kirjoituksessa pureudutaan virtuaalivaluuttojen tuottojen verotukseen yksityishenkilön näkökulmasta.

Virtuaalivaluuttojen omistaminen on tullut yhä suositummaksi, sekä niihin liittyvät kaupankäyntimahdollisuudet ovat monipuolistuneet. Kehityksen myötä virtuaalivaluuttojen verotusta on pyritty yksinkertaistamaan ja tuomaan samalle viivalle muiden sijoitusinstrumenttien kanssa. Keskeisin linjanveto virtuaalivaluuttojen verotuksessa on, että virtuaalivaluuttatapahtuman yhteydessä realisoituva mahdollinen arvonnousu verotetaan pääomatulona ja virtuaalivaluutan louhinnan kautta saadut palkkiot ansiotulona.

 
Virtuaalivaluutat veroilmoituksella

Miten kevytyrittäjyys eroaa yhtiömuotoisesta yrittäjyydestä?

Virtuaalivaluuttoja ei verottajan silmissä nähdä virallisena maksuvälineenä, jonka takia sen käyttäminen missä tahansa tilanteessa on verotuksen realisoiva tapahtuma.

Tällaisia tapahtumia ovat esimerkiksi:

  • Virtuaalivaluutta vaihdetaan mihin tahansa viralliseen valuuttaan. Merkitystä ei ole sillä, jätetäänkö varat esimerkiksi välittäjän hallinnoimalle tilille vai siirretäänkö ne verovelvollisen tilille.

  • Virtuaalivaluutasta luovutaan siirtämällä se toiselle osapuolelle hankkimalla joitakin hyödykkeitä tai palveluita.

  • Virtuaalivaluutta vaihdetaan toiseen virtuaalivaluuttaan.


Luovutusvoittoa tai -tappiota laskettaessa oletuksena käytetään FIFO-menetelmää (First in first out) eli virtuaalivaluutat katsotaan käytettävän siinä järjestyksessä kuin ne on hankittu. Hankintahintaa laskettaessa voidaan myös käyttää hankintameno-olettamaa, mikäli se on verovelvolliselle kannattavampi.

On hyvä muistaa, että verovelvollisen täytyy kysyttäessä pystyä esittämään laskelmat ilmoittamistaan virtuaalivaluuttojen kaupoista ja hankintahinnoista. Tätä ei kannata jättää verovuoden loppuun vaan suosittelemme pitämään kirjaa verotettavista tapahtumista vuoden mittaan. Markkinoilta löytyy toki myös ohjelmia, jotka tuovat helpotusta myyntivoittojen ja -tappioiden laskentaan.

Virtuaalivaluutan louhinnasta saatavan tuoton verotus

Proof of work -protokollan mukaisesta louhinnasta saatavat tulot verotetaan Verohallinnon linjauksen mukaisesti ansiotulona. Verotettava tapahtuma syntyy, kun louhija saa hallintaansa louhimisesta palkkiona maksettavat virtuaalivaluuttayksiköt. Verovelvollinen voi laskea saadun ansiotulon arvon käyttäen esimerkiksi kertymisajan päivän tai kuukauden keskikurssia ja tätä valittua jaksotusta tulee käyttää systemaattisesti läpi vuoden.

On hyvä tiedostaa, että louhinnalla ansaittu bruttotulo on samalla myös näiden virtuaalivaluuttojen hankintameno. Tämä tarkoittaa, että mikäli näitä virtuaalivaluuttoja vaihdetaan vaikkapa toiseen virtuaalivaluuttaan, lasketaan mahdollinen realisoituva myyntivoitto tai -tappio tätä hankintamenoa käyttäen.

Louhintaan liittyvät välittömät kustannukset, esimerkiksi sähkökustannukset, voidaan vähentää veronalaisesta tulosta. Louhintaan käytetty sähkö täytyy kuitenkin pystyä erittelemään esimerkiksi asunnon sähkön kokonaiskulutuksesta. Vastaavasti myös luohintalaitteiston hankintameno on vähennettävä kustannus.

Proof of stake -protokollan osalta Verohallinnon linjaus on, että koska kyseessä on pääomalle (eli tässä tapauksessa jo omistettu virtuaalivaluutta joka ”lukitaan” verkon käyttöön) saatava vastine, verotetaan se pääomatulona. Tulon määrä on saadun virtuaalivaluutan käypä arvo samalla hetkellä.

Virtuaalivaluuttojen innovaatiot lisäävät todennäköisesti verotuksen monimutkaisuutta

Virtuaalivaluuttojen verotus on muuttunut paljon viime vuosina ja tällä hetkellä voimassa olevat linjaukset ovat melko selkeitä ja helppoja ymmärtää. Nyrkkisääntö on, että mikä tahansa virtuaalivaluutalla tehtävä tapahtuma aiheuttaa luovutusvoiton tai -tappion laskennan.

On selvää, että virtuaalivaluuttoihin kytkeytyvien sijoitusinstrumenttien monipuolistuminen ja alan uudet innovaatiot tulevat vaatimaan verottajalta lisää kannanottoja verotuksen suhteen. Tällaisia ovat esimerkiksi futuureilla käytävä kauppa ja erilaiset DeFi-palvelut.

Tilitoimisto Kota tarjoaa kirjanpito-, palkkahallinto- ja asiantuntijapalvelut pienille yrityksille. Toimistomme sijaitsee Espoossa ja palvelemme asiakkaita pääkaupunkiseudulla. Neuvomme asiakkaita myös verotukseen liittyvissä asioissa.

Edellinen
Edellinen

Kevytyrittäjyys on helppo tapa laskuttaa omasta työstään

Seuraava
Seuraava

Verkkolaskut automatisoivat taloushallintoa