Toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi – Milloin se kannattaa?

Yritystoiminnan kasvaessa monelle elinkeinoharjoittajalle tulee vastaan tilanne, jossa yhtiömuodon muuttaminen tulee ajankohtaiseksi. Tarpeita yhtiömuodon muutokselle voivat olla esimerkiksi verotukselliset syyt, liiketoiminnan kasvavat riskit, rahoituksen tarve tai uusien omistajien mukaantulo yritystoiminnan kasvun mahdollistamiseksi. Näissä tapauksissa usein kyse on toiminimen muuttamisesta osakeyhtiöksi.

 
Toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi.

Miksi muuttaa toiminimi osakeyhtiöksi?

Monesti yhtiömuodon muutos toiminimestä osakeyhtiöksi tulee ajankohtaiseksi yritystoiminnan kasvaessa. Kasvu tuo mukanaan suuremmat rahavirrat ja korkeammat riskit, joiden hallitsemiseen osakeyhtiö on usein parempi vaihtoehto. Kasvun myötä yrittäjän ja mahdollisesti tulotason noustessa osakeyhtiö on joustavampi voitonjaon sekä verotuksen kannalta. Seuraavaksi käymme läpi keskeisimpiä syitä osakemuodon muutokselle:


Osakeyhtiö voi olla verotehokkaampi

Toiminimiyrittäjälle tilikauden tulos on aina verotettavaa tuloa. Osakeyhtiöstä ei tarvitse nostaa kaikkia varoja ansiotulona vaan osan jakokelpoisesta pääomasta voi jättää osakeyhtiön taseeseen. Jakokelpoisten varojen kasvaessa verotuksellisesti edullisempaa osinkoa voi nostaa yhtiöstä pääomatulona vuosi vuodelta enemmän.

Osan palkasta voi myös nostaa osakeyhtiöstä luontoisetuina. Luontoisedulla tarkoitetaan yrittäjän muuna kuin rahana saamaa vastinetta osakeyhtiöltä. Yleisimpiä luontoisetuja ovat ravintoetu, puhelinetu ja autoetu.


Osakeyhtiössä yrittäjän riskit ja vastuut ovat rajatummat

Toiminimiyrittäjänä vastaat henkilökohtaisesti kaikista yhtiön sopimuksista mm. lainat, työsopimukset ja muut velvoitteet. Osakeyhtiössä yrittäjän varat sekä yhtiön varat ovat erotettu toisistaan. Tämä tarkoittaa sitä, että yhtiön osakkeenomistajat eli osakkaat ovat pääosin taloudellisesti vastuussa ainoastaan sijoittamansa pääoman kautta.


Osakeyhtiön rahoitusmahdollisuudet ovat laajemmat

Toiminimiyrittäjänä takaat kaikki yhtiön lainat henkilökohtaisesti, kun taas osakeyhtiö voi toimia itse lainojen takaajana. Perinteisten pankkilainojen lisäksi osakeyhtiö voi hakea rahoitusta liiketoiminnan kasvun tueksi esimerkiksi myymällä tai laskemalla liikkeelle uusia osakkeita. Yrittäjä voi myös itse pääomittaa yhtiötä joko pääomalainalla tai SVOP-rahaston avulla.


Miten muutan toiminimen osakeyhtiöksi?

Yleinen harhaluulo on, että toiminimen voi muuttaa osakeyhtiöksi. Todellisuudessa tällaisessa muutostilanteessa toiminimi lakkautetaan ja samalla hetkellä perustetaan uusi osakeyhtiö ja y-tunnus. Jotta tässä yhteydessä vältytään veroseuraamuksilta, tulee seuraavien ehtojen täyttyä:

  • Pyydä PRH:sta yhdenaikaista käsittelyä uuden osakeyhtiön perustamiselle sekä vanhantoiminimen lakkauttamiselle. Huomaathan, että molemmat pyynnöt on toimitettava patentti- ja rekisterihallitukselle samanaikaisesti yhdessä kirjekuoressa.

  • Liiketoiminta jatkuu samanlaisena ja toiminimen varat ja velat siirretään samoin kirjanpitoarvoin osakeyhtiön taseeseen.

  • Toiminimiyrittäjän tulee merkitä kaikki perustettavan osakeyhtiön osakkeet.

Huomaathan, että vaikka toiminimen varat ja velat on siirretty uuden osakeyhtiön nimiin, tästä ei mene tietoa sopimuskumppaneille. Jotta vältytään väärinkäsityksiltä, on tärkeää informoida toiminimen lakkauttamisesta etukäteen. Velkojat voivat esimerkiksi käsittää liiketoiminnan päättyneen, josta johtuen he käynnistävät omat perintäprosessinsa velkavarojen takaisinsaamiseksi.

Tilitoimisto Kota auttaa kaikissa osakeyhtiön perustamiseen liittyvissä kysymyksissä. Tarjoamme osakeyhtiöille sähköiset tilitoimistopalvelut ja pienille yrityksille sopivat neuvontapalvelut.

Edellinen
Edellinen

Ostamme tilitoimistoja

Seuraava
Seuraava

Kevytyrittäjyys on helppo tapa laskuttaa omasta työstään