Kannattaako yrityksestä nostaa palkkaa vai osinkoa?
Yrityksen omistajana sinulla on useita vaihtoehtoja, kun mietit, miten nostaa tuloja yrityksestäsi. Yksi keskeisistä kysymyksistä on, kannattaako nostaa palkkaa vai osinkoa. Tämä päätös vaikuttaa paitsi verotukseen myös yrityksesi kassavirtaan ja pitkän aikavälin taloudelliseen strategiaan. Tässä blogitekstissä tarkastelemme, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon tätä valintaa tehtäessä.
Palkan verotus voi nousta korkeaksi
Palkan nostaminen on suoraviivaisin tapa saada rahaa yrityksestäsi. Palkasta maksetaan ansiotuloveroa, joka on progressiivinen eli veroprosentti kasvaa melko jyrkästi tulojen kasvaessa. Maksetut palkat ovat yritykselle kulua, joka vähentää verotettavaa euromääräistä tilikauden tulosta. Tuloverotuksessa tuloksesta maksetaan 20 % vero.
Osinkojen maksaminen edellyttää jakokelpoisia varoja
Osinkojen nostaminen on toinen tapa saada tuloja yrityksestäsi. Osinkojen verotus on Suomessa pääsääntöisesti kevyempää kuin palkan verotus. Osingonmaksua mietittäessä yrityksellä täytyy tietenkin olla jakokelpoisia varoja jolloin osinkoa voi maksaa vaikka kuukausittain. Osingonmaksu ei saa kuitenkaan vaarantaa yhtiön taloudellista tilaa. Tämän arvioinnista vastaa yhtiön hallitus.
Verotukselliset näkökulmat
Verotuksen kannalta on tärkeää huomioida, että Suomessa osinkojen verotus jakautuu kahteen osaan: listaamattomista yhtiöistä saaduista osingoista osa on verovapaata tuloa ja loppu jakautuu ansiotulo- ja pääomatuloveron mukaisesti. Tämä kokonaisveroaste on usein kevyempi kuin ansiotuloverotus, mutta se riippuu yrityksen nettovarallisuudesta ja osinkojen määrästä. Nettovarallisuutta yritykselle kertyy esimerkiksi edellisten tilikausien tuloksista tai omistajan antaman SVOP-sijoituksen kautta.
Yrityksen nettovarallisuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon voit nostaa osinkoja kevyemmällä verotuksella. Yleisesti ottaen, jos yrityksellä on suuri nettovarallisuus, osinkojen nosto on verotuksellisesti edullisempaa. Nettovarallisuudesta 8% -osuus voidaan nostaa huojennetun verotuksen osinkoa, josta veroa maksetaan vain 7,5 %.
Tilitoimisto Kota on apunasi
Lopulta valinta palkan ja osinkojen välillä riippuu monista tekijöistä, kuten verotuksellisista näkökohdista, yrityksen taloudellisesta tilanteesta ja henkilökohtaisista tavoitteistasi. Progressiivisen ansiotuloverotuksen johdosta maltillisen vuosipalkan ja huojennetun osingon nostaminen voi olla pitkällä tähtäimellä järkevää. Tällöin yrittäjä voi kasvattaa yhtiön nettovarallisuutta ja nostaa euromääräisesti korkeampaa huojennettua osinkoa.
Tilitoimisto Kotan kanssa voit tehdä parhaan mahdollisen päätöksen ja optimoida sekä henkilökohtaisen, että yrityksesi talouden. Meillä on työkalut arvioida yhtiökohtaisesti yrittäjän kanssa sopiva palkka ja osinko vuosittain vaikkapa tilinpäätöksen yhteydessä.